Zupa Disco. Banki Żywności na Warszawskim Festiwalu Kulinarnym

Zupa Disco odbędzie się podczas Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego w dniu 10 września w godz. 17-19 w Ogrodach Botanicznych UW. "Effect - Zupa Disco" to pomysł zaczerpnięty z Londynu. Polega na wspólnym gotowaniu prostego dania z produktów, które udało się uchronić przed zmarnowaniem. Organizatorem wydarzenia jest Federacja Polskich Banków Żywności.

Szefowie kuchni przewodzący wydarzeniu to Jakub Emanuel Malec - szef Kuchni hotelu Novotel oraz Magdalena Łapanowska. Uczestnicy festiwalu samodzielnie pokroją produkty, a kucharze przygotują z nich wyszukane dania: barszcz ukraiński i minestrone. Wszystko odbywać się będzie przy dźwiękach energetycznej muzyki disco. „Nasze dania powstaną z warzyw o nietypowych kształtach otrzymanych z sieci Tesco. Chcemy udowodnić, że nieidealne warzywa smakują dokładnie tak samo, jak te o pięknym wyglądzie” -  mówi Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.



Zupa Disco jest realizowana w ramach międzynarodowego projektu EFFECT. Celem projektu jest edukacja osób dorosłych na temat skutecznych sposobów ograniczania marnotrawstwa żywności. „Poprzez nowoczesne metody nauki takie jak edu-teitment, planszowa gra rodzinna, kanał kulinarny, staramy się przekonywać do idei niemarnowania jedzenia” – mówi dr Maria Kowalewska, dyrektorka ds. edukacji w Federacji Polskich Banków Żywności. Wszystko można znaleźć na stronie foodwasteeffect.eu.  

W Unii Europejskiej marnuje się 88 mln ton żywności rocznie, z tego 53% w naszych gospodarstwach domowych. Inicjatywy społeczne jak „Zupa Disco” budują świadomość w zakresie niemarnowania żywności. W Polsce działalność edukacyjną na rzecz prawidłowego żywienia i niemarnowania żywności prowadzą Banki Żywności.

Informacje o wydarzeniu znajdują się na fun page „Banki Żywności” https://www.facebook.com/bankizywnosci/

Więcej informacji o festiwalu i atrakcjach: https://www.facebook.com/events/278612529273975/

Projekt finansowany jest przez Erasmus Plus – edukacja dorosłych.